Pasaulio finansų rinkos

2018 m. pirmasis pusmetis pasižymėjo dideliu nepastovumu pasaulio finansų rinkose, kurį nemaža dalimi įtakojo D. Trumpo prekybos karas su Kinija, paskelbti muitai saulės elementams, plienui ir aliuminiui, ES ir JAV pratęstos ir naujai įvestos sankcijos Rusijai, gilėjanti Italijos politinė krizė iššaukusi staigų Italijos valstybinių obligacijų pajamingumo didėjimą ir valstybinės skolos brangimą. Didžiausią įtaką pardavimams ir rinkos krypties neapibrėžtumui turėjo investuotojų nerimas dėl didėjančios infliacijos ir palūkanų normų JAV. Nuo pasiektos visų laikų viršūnės sausio mėn. MSCI World indekso reikšmė nukrito ir 2018 m. pusmetį užbaigė 0,7 % sumažėjimu lyginant su 2018 m. pradžia. „Dow Jones“ sumažėjo 1,8 %, o „S&P“ 500 pakilo 1,67 %.
Europos akcijų indeksai kito beveik identiškai ir pusmetį užbaigė su nedideliu pokyčiu tai į vieną, tai į kitą pusę. 100 dižiausios kapitalizacijos įmonių akcijų, kuriomis prekiaujama Londono akcijų biržoje, sekantis FTSE 100 indeksas nukrito 0,7%, Vokietijos DAX indeksas – net 4,7 %, o Prancūzijos CAC 40 pakilo nežymiai – 0,21 % per pirmąjį šių metų pusmetį.

OMX Baltic Benchmark GI indeksas

OMX Baltic Benchmark GI indeksui, kaip ir visai pasaulio finansų rinkai  2018 m. pirmoji pusė buvo tarsi amerikietiški kalneliai: indeksas po dviejų pasiektų viršūnių vasario-kovo mėnesiais nukrito ir pusmečio pabaigoje siekė 974,87, kas sudaro 3,26 % grąžą nuo metų pradžios. Iš indekso buvo pašalintos „Latvijas kuģniecība“ (LSC1R) ir „Pro Kapital Grupp“ (PKG1T) įmonės, o naujų įmonių įtraukta nebuvo. Tačiau didžiausi pokyčiai įvyko indekso svoriuose, kurie priklauso nuo bendrovių laisvoje apyvartoje esančių akcijų vertės. Prieš tai didžiausią svorį turėjusi „Tallink Group “dar labiau paaugo  nuo 14% iki 21,8% ir pirmąjį pusmetį dominavo „OMX Baltic Benchmark“ GI indekse. „Šiaulių banko“ įtaka indeksui padidėjo nuo 9% iki 12%. Kitų bendrovių svoriai keitėsi nuosaikiau, bet daugumos sumažėjo dėl Tallink svorio padidėjimo.
Didžiausią teigiamą įtaką indeksui darė šių bendrovių akcijų pokyčiai: AB „Telia Lietuva“ paaugo 16,2 %, „LHV Group“ AS 5,8%, „Olympic Entertainment Group“ 9,4% ir AS „Premia Food“ 23,5%.
Neigiamai indeksą įtakojo AS „Tallink Grupp“ ir AB „Šiaulių Bankas“ kritimai, siekę po 14,4%. Nors „Silvano Fashion Group“ akcijų vertė sumenko net 29,3%, tačiau įmonės svoriui indekse sudarant tik 4,8%, galutinis rezultatas indeksui buvo tik -0,14%. Šių metų viduryje pasikeitus indekso sudėčiai, kitą pusmetį indekse nebematysime „HansaMatrix“ (HMX1R) ir „Baltika“ (BLT1T) įmonių, tačiau į indekso sudėtį grįžo „AUGA group“ (AUG1L), „Pro Kapital Grupp“ (PKG1T), taip pat įtrauktos „Tallinna Sadam“ (TSM1T), „Latvijas Gaze“ (GZE1R) įmonės. Apibendrinant tik 46% indekso įmonių fiksavo akcijų kainos augimą nuo metų pradžios.